There is no planet b.

Jag ska städa men jag känner att jag måste ventilera lite.

Jag är arg. På ett visst land (eller ja, de som bestämmer och inte bestämmer det jag tycker de borde bestämma) och på alla som inte bryr sig (snacka om att ta sig vatten över huvudet). Jag önskar att jag var mer påläst så jag kunde skriva ett intelligent inlägg full av riktigt fakta och inte bara mina åsikter. Men jag är faktiskt bara arg. Eller snarare frustrerad. Så jag flaggar för ett icke fullkomligt vetenskapligt inlägg men ett med mycket känsla. Men jag tror du borde läsa hela i alla fall.


Nu är det så att jorden mår inte bra. Låt oss säga att den är i klima(t)kteriet. Och det är vårt fel. VÅRT. Genomsnitts svensken bidrar till 6 ton utsläpp av koldioxid varje år. För att inte bidra till en temperatur ökning över 2 grader skulle vi behöva minimera våra personliga utsläpp till 2 ton var varje år.

Om temperatur går över 2 graders ökning kommer det inte blir roligt att leva här. För då smälter isarna alldeles för snabbt och tundran på Ryssland kommer frigöra mer metangas och ännu mera is kommer smälta och resten har ni säkert hört. (och enligt vetenskapsmännen räcker det nu mera med en höjning av 1.7grader)

Just nu när det är 10 minus och snön ligger i ett djup täcke bryr du dig förmodligen inte. Och kanske inte i sommar heller. Då kommer du kanske att klaga på att den globala uppvärmningen inte höjt temperaturen i Sverige. För du ser egentligen inte konsekvenserna. Det är för att vi inte gör det här. Än.

(det spekuleras om att när mer is smälter kommer golfströmmen att flytta på sig och då kommer det blir kallt här…)

  
Men i andra delar av världen syns konsekvenserna. Bolivia, Indien, alla världens ögrupper (som inte har någon framtid om vatten nivån höjs mycket), Svalbard är bara ett väldigt litet urval. Många av de här länderna har inte bidragit till utsläppen men de blir ändå påverkade. De är de som får ta konsekvenserna. Torka, uteblivna skördar, översvämningar (och i Svalbard har de ingen is och många av världens isbjörnar drunknar). Detta på grund av OSS. Människor DÖR för att vår livsstil är stört obalanserad. Och snart kommer de drabbas oss i större utsträckning för folk kommer att behöva flytta och resurser på jorden kommer att försvinna.

(Men vi har löst en klimatkris förut. Vi stoppade allt freon. Vi har bara motsatta problemet nu)

 Det är lite därför jag är arg på detta speciella land. Och på alla som inte pallar bry sig. Det här landet VÄGRAR göra något. Vilket kanske är lite förståligt eftersom att de anser att det är deras tur att växa ekonomiskt på samma sätt som vi har gjort under industrialiseringen. Men nu när äntligen alla i-länder säger ”Jösses, jag tror vi måste göra något” så vill inte det här landet vara med. Och USA vill inte vara med om inte det här landet är det.

En liten liknelse (egen tolkning av situationen):
Det är ett dagis nere i Köpenhamn just nu. Och nu måste alla gå in och äta. Men det här landet vägrar att gå in för att de inte får leka med den röda traktorn. Det var upptaget med att leka med grävskopan medan de andra lekte med den röda traktorn. Min fråga är - kan vi inte bara kompromissa att det här landet får leka med den röda traktorn efter de har ätit?

Antingen är vi alla vinnare eller alla förlorare
– ingen kommer kunna vara neutral i den här frågan.

 


Kommentarer
Postat av: F

ja, man kan ju undra vad de tänker med. Vad vi tänker med. Vad... gah. Och jag tänker inte acceptera att "jorden kommer gå under hur som helst så vi kan lika gärna skita i att göra något"-tänket heller.

:3

2009-12-18 @ 16:50:21
URL: http://farfaraway.webblogg.se/
Postat av: Y

ja du har rätt, klart frustrerande

2009-12-18 @ 17:59:24
Postat av: Cissi

AMEN TO THAT SISTER!!!

2009-12-19 @ 18:27:03
URL: http://misguidedpapaya.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0